‘DIDI & FRIENDS’ BAHASA INDONESIA CECAH 1 JUTA LANGGANAN DI YOUTUBE

Kuala Lumpur, 27 November 2020 – Digital Durian dengan berbesar hati mengumumkan siri animasi popular kanak-kanak hasil usahasamanya dengan Astro, ‘Didi & Friends’ versi bahasa Indonesia telah berjaya meraih 1 juta langganan di saluran rasmi  YouTube mereka. Dengan lebih daripada 32 juta jam tontonan, pencapaian ini membuktikan perkembangan jenama ‘Didi & Friends’ di persada antarabangsa yang amat menggalakkan sejak  pelancarannya pada April 2017. 

Penerbit ‘Didi & Friends’, Che Yusaidi Che Yusoff berkata, “Sejak wabak COVID-19 melanda,  kami melihat terdapat peningkatan dalam langganan di saluran YouTube Didi & Friends versi  Bahasa Indonesia. Peminat-peminatnya turut menonton lebih kerap setiap hari. Menurut kajian  kami, saluran ini bukan sahaja telah menerima sambutan yang baik dari negara jiran, malah  menarik minat ekspatriat warga Indonesia yang menetap di Malaysia juga. Kini, ‘fanbase’ Didi &  Friends di Indonesia merupakan pasaran antarabangsa terbesar bagi siri animasi ini, dan saya  mewakili Digital Durian bersyukur kerana dapat mengakhiri tahun 2020 ini dengan pencapaian  berskala global. Kami akan kekal komited untuk menghasilkan kandungan baharu bagi peminat peminat Didi & Friends diseluruh dunia dengan penterjemahan ke pelbagai bahasa yang lain bagi kesemua platform di atas talian mahupun di kaca televisyen. Digital Durian berhasrat untuk  menjadi jenama animasi kanak-kanak Top 10 di dunia di YouTube, dan akan meneruskan  semangat jitunya dalam penciptaan kandungan yang terbaik bagi peminat-peminatnya di  Indonesia dan di seluruh dunia.” 

Selain daripada usaha-usaha pengedaran secara penyiaran tempatan dan di Indonesia, Didi &  Friends juga boleh didapati dalam lima bahasa lain seperti Bahasa Inggeris, Thai, Sepanyol,  Portugis dan Hindi. Siri animasi Didi & Friends bersiaran di Astro Ceria setiap Isnin, jam 11 pagi.  Kesemua episod Didi & Friends boleh distrim secara eksklusif bagi pelanggan Astro melalui  aplikasi Astro GO. 

Untuk maklumat lanjut mengenai Didi & Friends, layari www.didiandfriends.com. 

Mengenai Digital Durian 

Digital Durian (DD) adalah sebuah syarikat animasi Malaysia yang terkemuka, berpengalaman  lebih daripada 10 tahun dalam penciptaan kandungan ‘edutainment’ yang menyeronokkan dan  bermanfaat kepada kanak-kanak pra-sekolah di seluruh dunia. Dengan jenama ‘Didi & Friends’ dan ‘Omar & Hana’ yang telah menunjukkan perkembangan positif, Digital Durian bersedia untuk  mencapai tahap baharu, meluaskan jangkauan dan mendalamkan lagi impak mereka. Kedua-dua  jenama ini telah menembusi Asia, Eropah, Amerika Syarikat, Timur Tengah dan juga Afrika.