Tuesday, May 23, 2017
BACKSTAGE

Browsing the "Movie Review" Category

Explosions in the Angel Grove, a very deeply post rock rooted Power Rangers movie : sebuah ulasan

Power Rangers berasal dari premis yang silly. Yang asalnya penuh dengan line cheesy dan bad acting tapi menjual aksi dan kostum warna-warni, sesuai buat kanak-kanak yang punya diet berat terhadap wafel berkrim Apollo (atau secara dasarnya Saved By The Bell [...]

March 26, 2017 Movie, Movie Review

Adakah LOGAN mahu memberi satu penyataan tentang sebuah filem superhero gritty realism sedangkan The Dark Knight dah pun buat dulu?

Untuk menjawab soalan di atas, LOGAN is not a costume superhero movie. Malah ia mengetawakan kau dalam satu adegan bila Hugh Jackman sebagai Logan mengatakan Wolverine yang berspandex kuning takkan wujud dalam dunia nyata. Dan The Dark Knight pun bukan [...]

March 2, 2017 Movie, Movie Review

THE LEGO BATMAN MOVIE : Sindiran kepada majikan dan revenge porn

“All important movies start with a black screen….” Paul Dini (Batman: Mask of Phantasm) ialah penulis skrip yang power dengan mencipta watak Harley Quinn sebagai ‘another love story’ supaya cerita Batman tidak hanya berlegar pada love story antara Batman dan [...]

February 26, 2017 Movie, Movie Review

Isn’t it a bit too soon, Peter Berg? : Ulasan filem PATRIOTS DAYS

Amerika masih lagi sukar untuk membuang stereotaip muslim jika diberi filem begini dengan kerap dalam waktu-waktu begini. Bila kau sebut stereotyping muslim, aku yang menonton ni ada merasa “Isn’t it a bit too soon, Peter Berg? Sedang Islamophic di US [...]

January 12, 2017 Movie, Movie Review

Ulasan filem: DOCTOR STRANGE

Marvel tiada dunia mistik a la DC/Vertigo dalam filem sebelum ini, but somehow DC yang selalunya lembab bab-bab filem ni dah pernah buat dulu melalui Hellblazer (Constantine yang punya kelebihan berbanding manusia meneroka alam mistik, siap Ancient One jadi Gabriel [...]

November 7, 2016 Movie, Movie Review

Ulasan filem: STORKS

Apa yang kita dapat dari sebuah filem animasi dari alumni Disney / Pixar yang kemudian menjadi tenaga kerja untuk studio rival, Warner Bros (penerbit Brad Lewis pernah menang Oscar melalui Ratatouille terbitannya, pengarah bersama Doug Sweetland pula dah jadi animator [...]

September 25, 2016 Movie, Movie Review

Ulasan filem: THE CONJURING 2

Bila James Wan meminimakan kes Amityville (lanjutan dari filem pertama bila pasangan Warren di akhir filem pertama menyebut tentang siasatan mereka yang seterusnya ialah di Long Island yang merujuk kepada The Amityville Horror yang berlaku pada 13 November 1974), ia [...]

September 6, 2016 Movie Review

Ulasan filem: SUICIDE SQUAD

Yup, it’s sucks. I may have not watch this movie again but I wanna see a sequel because the squad is cool played by cool actors. My problem of the movie is the villains (the squad is not the villains…). [...]

September 5, 2016 Movie Review

Filem : WARCRAFT: THE BEGINNING

Warcraft versi filem ni macam main game juga di mana penonton perlu identify setiap karakter dan misi mereka, malangnya tanpa arahan dan cliffs notes yang jelas, sehinggakan bila ada perubahan pada watak yang tidak diberikan penerangan yang jelas kenapa, pemain [...]

June 13, 2016 Movie, Movie Review

Filem: TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES : OUT OF THE SHADOWS

In a nutshell: penyu tidak menangis lagi. But Megan Fox? We should get rid of her. Kalau filem Turtles tahun 2014 tak diambil kira (saya masih ada isu dengan Splinter ajar Ralph, Mikey, Donnie, dan Leo ninjutsu ikut buku macam [...]

June 10, 2016 Movie Review